Brød på bål

Etter vi var i Evardalen, la vi ut en del bilder. Etterspørselen etter oppskrift på Christine sitt brød på bål var enorm! Her kommer hennes oppskrift og fremgangsmåte! Det er virkelig noe med å våkne til duften av fersk kaffe, og nybakt brød! Dette brødet er saftig, veldig god på smak og ikke minst enkelt å lage. Fordelen er også at man kan gjøre klart mye av dette hjemme før man drar på tur, det tar også lite plass og vekt! 

Du trenger

  • 2 dl fullkorns hvetemel eller fullkorns speltmel
  • 2 dl hvetmel eller speltmel
  • 1 dl grov havregryn
  • 2 ts sukker
  • 2 ts tørrgjær
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 2 ts oregano
  • 1 pk taffelost

Slik gjør du

Før du dra på tur, må du blande alle ingerdiensene utenom taffelosten i en vanlig brødpose. Press ut luften, knytt igjen og pakk posen ned i sekken. Det kan være lurt å legge den i en ekstra pose, i tilfelle det går hull når du senere skal ha vann i posen.

Brøddeigen skal heve i posen i ca 20 min. Det vi gjorde var å helle vann i posen med en gang vi stod opp, sånn at deigen fikk heve mens vi ordnet i stand bål og diverse. Hell i vann og rør til deigen blir en «seig» masse. Den skal være klissete. Ideelt er det hvis vannet er fingervarmt, men ikke så varmt at posen smelter! Knytt igjen posen med litt luft i og legg den til heving i en gryte/stekepanne. Hvis du har lunket vann til overs, hel det gjerne ned i gryta/panna.

Når hevetiden er ferdig eller når du er klar for å lage frokost, må du ha en gryte eller stekepanne tilgjenglig. Det er viktig at varmen på primusen eller bålet ikke er for varm. På bålet får du dette til ved å unngå å sette det i glør, eller sett den opp i høyden. Primusen justerer du varmen selv slik du vil ha den. Legg litt smør eller olje i bunnen av pannen, og hell i halve deigen fra posen. Det er litt klissete, men prøv så godt du kan å hell/press halve deigen ut i panna. Jevn deigen ut til et passe tjukt brød med kniv, sleiv, bestikk el. Pass på så det ikke kommer helt ut til siden av panna. Da blir det vanskeligere å snu. Skjær opp taffelosten i terninger og press ned i brødet. Osten kan selvfølgelig droppes om du heller vi ha annet pålegg. Sett panna på bålet og la det stå et par minutter. Selve stekingen kommer ann på varmen. Har du klart å finne et sted på bålet hvor varmen er svak, kan det stå flere minutter på en side før du må snu det. Ved sterkere varme må det snus oftere. Det svir seg veldig fort om varmen blir for sterk! Brødet er ferdig når det er gyllent brunt på begge sider.

Du har nå laget herlig brød på bål

Brødet serveres med det samme og nytes i god natur:)

Hilsen Christine 🙂

Flere oppskrifter, tips og triks fra Christine kommer…