En harmonisk hund betyr aller mest for meg!

Det er vell uten tvil noe av det viktigste med hundeflokken vår på Sabona. At de er harmoniske, og ikke minst at de har mye av de rette instinktene i seg.

skjeggedal Vår kennel består nå kun av AH (Alaska Husky), en rase vi mener passer perfekt til vårt bruk og arbeid. Og for oss er dette en helårs rase! De har ikke noe mer å gjøre på vinterstid enn på sommerstid. Ja, det er helt klart arbeid etter sesong, men det betyr da at de ikke trener like mye muskler nå på sommeren, men det er mange gode alternativer for å trene dine flokk hele året, og det er også viktig for å få en harmonisk flokk og hund.

Sommerstid legger vi faktisk grunnlaget for kommende vintersesong. Hver dag jeg bruker sammen med våre hunder er med fokus og retning for å få en flokk og gjeng som jeg kommer til å trives med gjennom vinteren. Ikke bare at de er spreke og fine i pelsen, men at de holder motivasjonen oppe, og har en god relasjon til meg som leder. At de stoler på meg uansett vær og føre. I dag når jeg lufter våre hunder er det gjerne en badetur hvor hele flokken kan løpe løs å være hunder i en flokk 🙂

Så ønsker jeg å dele en situasjon denne uken som jeg hvertfall skal ta lærdom av, og ikke minst jobbe mer med.

harmonisk hundFørste situasjon mister jeg helt klart det indre som kanskje roter til mye for meg selv og hundene, og kan kanskje forklare nå hvor følsomme de faktisk er i en flokk. Men uansett, jeg har hele gjengen løs, og jeg tar meg med Mons i vannet. Jeg synes det er en kjempe fin trening for hunden å svømme, men også for de hundene som faktisk er livredd vann. Hvordan bruke teknikker for å ro ned stresset mellom deg og hunden så han faktisk stoler på deg, og sier: «Greit, jeg blir med ut i vannet om jeg kan få svømme inntil deg». Men for å ikke spore av her, så står jeg nå i vannet med Mons, og de andre løper på land og koser seg.

Dette er seint og dårlig vær så regner nå med at jeg har hele stranden for meg selv, og da er jeg kanskje ikke like flink til å overholde båndtvang. Ingen av våre stikker av etter vilt, men kommer det nye mennesker inn i sonen blir de bare så forbanna glad. Og det skjer nå. Jeg vet at kommer det flere på stranda nå, kommer de til å dø av hjerteinfarkt da en hel gjeng husky kommer løpende mot dem på kvelden. Jeg vet at jeg hadde gjort det. Jeg kjenner en indre uro, og starten på en panikk.

Hunden merker ikke at det kommer noen, eller har merket bilen, men de merker at jeg blir stresset. De merker at jeg gir fra meg et ubehagelig signal. Og jeg kan se på flokken med en gang at jeg begynner å miste kontroll på dem. Ellers kan jeg bare plystre så er alle på plass foran meg, nå begynner de å trekke seg mer og mer unna meg og løper mer stresset rundt. Nå kan jeg kaste vom rundt meg og ingen av dem bryr seg. Jeg kaster et blikk opp på veien å ser nå det står en bil der, og da vet jeg at dem er på vei gående gjennom skogen til stranden. Jeg hører skrittet nærmer seg, og mennesker som snakker og ler. Å herregud, dem kommer seriøst til å dø på stedet møter de gjengen min nå i full fart for kos og lek. Jeg løper halvstresset rundt å holder en hund, så to, så roper jeg på Kåre, men han har seriøst bare bestemt seg for å gi faen, Kine.. Hun står langt pokker inn i skogen å bare følger med. Olga.. Tja.. Hun aner jeg ikke hvor er faktisk..

Så slår det meg, jeg må bare gi ut god energi, ikke stresse. Jeg satt igang denne situasjonen bare med en følelse, nå prøver jeg bare å ro meg ned. Ikke tenke på bilen, eller de som er på vei innover. Så, jeg snur ryggen til. Setter meg bare ned på bakken, puster rolig en par ganger. Roper inn Kåre og Kine med en munter stemme og mye motivasjon……..

En vennegjeng går nå forbi meg mens 6 superglade husky ligger over meg og koser, og bryr seg ikke om de i det hele tatt.

«Det var en lydig og fin gjeng du hadde der» sier hun ene… «Hehe, yes… Du skulle bare vist» 🙂

Så veldig kort. Vær til stede med hundene dine når du først er det! Ikke bare kroppen din, men også hodet og hjerte ditt! Ikke la deg stresse eller forstyrre av tinge rundt du ikke kan påvirke. 🙂 Jeg sier ikke nå at det bare er å slappe av å løpe rundt i skogen, så holder alle hundene seg til deg. Men dette var bare deling av en erfaring. Du skal kjenne hver enkelt hund godt, og ikke minst deg selv for å kunne ha en såpass harmonisk gjeng.

Men så kommer så klart det store spørsmålet… Hvorfor i alle dager skal de være løs? Det er ikke sånn at jeg alltid har de løs. Langt ifra. Det går for det meste i bånd, men noen ganger har jeg de løs, og gjerne når vi er ute å bader og koser oss. Og det store grunnen er at dette er viktig trening for oss. Jeg har kjørt forbi så mange hundekjører på vidda som står å tviholder på hundene sine for å bytte plass, eller det er noe galt på sleden, eller hva enn det måtte være. Så står de der med masse sinne og irritasjon, og slenger hunder rundt, hit og dit. Dette bygger opp en form for stress i flokken og ikke minst usikkerhet. Hunden aner ikke hvorfor du er stresset, eller hvorfor du er sint. De kjenner bare ubehag av denne følelsen. Se for deg en som kommer inn en skogsvei med 12 hunder i spann, og det plutselig ligger en buske over veien? Det er så mange farer med dette, og ikke for å snakke om å miste hele spannet ditt. Derfor er det så viktig for meg at hundene våre alltid har en positiv opplevelse rundt meg, og jeg har all tillit og trygghet hunden ønsker og krever. Så.. Hva gjør jeg om sleden ryker eller busken ligger over veien. Går rolig frem. Ser rundt at det ikke er andre farer. Leser nøye over hundene at de ikke har oppmerksomhet mot noe de ikke skal ha. Så kan jeg her slippe alle løs fra spannet. Så løse problemet eller hindingen, så kan jeg med en motiverende stemme rope inn en etter en å sette de på igjen. Dette er så utrolig viktig for oss at derfor bruker vi så mye tid på dette. Mye har med hva vi står for og mener om hundehold, men også bruker vi mye tid med turister i sleden. Hva hadde de tenkt om meg skulle jeg slengt hunder frem og tilbake, hevet stemmen, og kjeftet på våre hunder? Vi skal ha det gøy sammen med hundene, det betyr også at hundene skal ha det gøy. Vi har tatt dem til «fangenskap», og da har vi også et stort ansvar!

Nyt sommeren sammen med alle firbeint og tobeint!