lag din egen turmatLag din egen turmat

Lag din egen turmat når man skal på ekspedisjon, eller rett og slett bare en helgtur er maten viktig, og ikke minst sette av tid til å nyte den. Real Turmat er ganske kjent, og er ofte å finne i sekken til vandrer i de norske fjell. De har god smak og lett å plukke med seg fra sportsbutikken. Her kan man få det mest av gode middager. Og til frokost er det ofte brukt havregryn eller tørre knekkebrød.

Men mange synes dette er kjedelig mat, og til tider litt dyrt. Så hvorfor ikke lage dette selv? Til helgen skal jeg og Christine på fjellet og har valgt å lage de fleste måltider fra bunnen av selv. Dette er også noe jeg gjorde under «Finnskogleden 2011», og det smaker godt, inneholder masse næring, billig og er faktisk ganske enkelt! De meste kan tørkes, så det er bare å spinne igang fantasien!

 

Dette er hva vi har tørket:

  • Reinsdyrkjøtt
  • Kylling
  • Paprika
  • Sopp
  • Løk
  • Gulerøtter
  • Brokkoli

Kutt alt i småbiter, rull så i en del salt (dette forhindrer bakterieutvikling i kjøttet). Legge dette i langpannen, sett ovnen på 50 grader (varmluft), om du ikke har varmluft, sett på 60 grader. Desto mindre bitene er, desto kortere tørketid får du. Ha en liten åpning på ovnsdøren under tørking så fuktigheten slipper ut. Jeg sette inn maten på kvelden, og lar dette tørke over natten.

Lag så dine egene «middagsposer», tilsett ønsket krydder, gjerne litt tørrmelk. Knyt igjen posen, putt i sekken, og du får et ekte herremåltid i marka! Ta med en pose potetmos eller ris!

Når du skal koke dette la det koke minimum 15 minutter, når fuktigheten skal tilbake i råvarene. Men føl deg litt frem, lek litt med krydder og vannmengden.

Føler du deg litt på tynn is når det kommer til krydder og tørrmelk? Gjør det ennå enklere, søk hjelp hos «Toro» 🙂 Eksempel: Kjøp en pose «Toro Bali Kyllinggryte», tøm innholdet i en pose, bland med litt tørket løk, paprike, kyllingkjøtt, sopp og tørrmelk.

Skal du virkelig slå deg løs, tørk forskjellig frukt, og lag en fruktgryte til dessert! Masse smak, masse næring og knallgodt!

OBS: Tørk kjøtt som er renest mulig, og ikke mye fett. Skjær eventuelt bort fettet. Derfor trenger du ikke å prøve å tørke kjøttdeig… Dette vil aldri bli ferdig, og kjøttet blir ødelagt.

 

Så kommer morgenstunden og mange drar frem polarbrødet eller knekkebrødet. Triste greier…. Hvorfor ikke lage brødet selv? Vekke partneren i teltet med en lukt av nykokt kaffe og nystekt brød! Brødbaking har rykte for å være vanskelig, tidkrevende og trenge mange tunge ingredienser. Sannheten er at brødingredienser ikke veier mer en den letteste frokostblanding, og den villeste villmann bør kunne blande vann i en pose og kna et minutt. Det som er en sannhet er at det tar litt lengre tid å bake brød enn å blande havregryn med vann. Hvor lang tid kan du påvirke ved valg av type brød. Brød med gjær tar lengst tid, med bakepulver tar det endel mindre tid og brød med bare mel, olje og salt tar bare steketiden å lage.

Brødet kan bakes både i stekepanne, i stenovn eller på stenhelle. For de fleste er stekepanne det enkleste, og det fører til minst skade på naturen. De beste stekepannene har et godt håndtak og et lokk som gjør at brødet stekes jevnere.

Her kommer 2 gode oppskrifter som vi har funnet på «Turliv.net» og som vi skal teste i helgen!

Oppskrifter (for 2)

Pannebrød med gjær og bakepulver

Bortsett fra mengden gjær og kombinasjonen med bakepulver er dette egentlig en helt vanlig brødoppskrift. Den blir ganske luftig og smaker utmerket, men det tar litt tid å vente de 20 til 30 minuttene det tar å heve deigen. Om sommeren kan deigen noen ganger bare settes i sola, andre ganger har det fungert å sette den i en kjele med lunkent vann. Om vinteren kan hevingen bli litt vanskeligere, men man kan forsøke å holde deigen varm med kroppsvarme eller i soveposen.

1 kopp fint hvete- eller speltmel
1 kopp grovt hvete- eller speltmel
2ss sukker
2ss bakepulver
1ss pulvergjær
ca 3dl lunkent vann
Bland det tørre i en plastpose før du reiser. Bland lunkent vann i posen og sett den et lunt / varmt sted i ca 20 til 30 minutter før steking. Velt deigen, som skal være nesten rennende, ut av posen og rett ned i varm stekepanne og klapp de ut til 2 runde, flate brød. Stek på så lav varme som mulig, brødet kan snus når det har stivnet ca 3 cm inn på kantene. Brødene er ferdig når de har gyllen farge på begge sider og er faste og luftige tvers gjennom.

Pannebrød med bakepulver

Dette er en litt raskere variant enn brødet med gjær. Resultatet blir ikke like luftig som gjærbrødet, men blir både smakfullt og saftig. Dette er helt klart vårt valg om vi ikke ønsker å bruke tid på heving.

1 kopp grovt hvete- eller speltmel
1 kopp fint hvete- eller speltmel
1/2ss bakepulver
1 ts salt
1 1/2dl vann
Smør / olje til steking
Bland det tørre i en plastpose før du reiser. Bland med vann og kna deigen til en litt bløt og seig konsistens (dette gir erfaringsmessig det luftigste brødet). Velt deigen rett fra posen og ned i stekepannen i to omganger. Klapp deigen flat og rund i stekepannen med våt hånd. Stekes gyllent på begge sider i litt olje eller smør.

Litt mer om hvordan dette smakte og oppskrifter kommer etter helgen når vi har fått testet og smakt litt.

God helg !!!!