Lage bål

Dette er helt klart noe som er veldig viktig for oss når vi er ute å kunne lage bål. Det å kunne lage ett bål. Når jeg startet med friluftsliv var dette kanskje noe av det først jeg ville lære. Uansett vær og vind, eller om jeg hadde glemt telt eller sovepose skulle alltid bålet kunne gi meg varme til å overleve. Skal ikke si dette var lett i starten. Eller, så klart det ikke var noe kunst om man hadde med seg tennveske og tørr ved. Men i villmarka kan man ikke bruke plass i sekken på sånt, og jeg så på dette som juks.

Husker de føste gangene jeg var ute hadde jeg med lighter. Etter litt tid fikk jeg alltid fyr. Men dagen etter kom utfordringen. Det hadde slått seg kondens i teltet og lighter var bløt. Og dette ble litt krise. Det var også igjen lite gass som gjøre dette enda mer utfordrende. Kan si det sånn at jeg ikke lagde noe bål denne dagen. På slutten av denne dagen tenkte jeg på hvordan kan jeg lage bål uten alle disse tingene?

Etter å ha sett litt rundt endte jeg med å kjøpe en tennstål. Denne lager gnist uansett om den er bløt eller hva det måtte være. Gnisten holder en varme på ca 3000 grader. Så med denne skal jeg få fyr 🙂 Men det skulle vise seg at her kreves det litt mer erfaring for å få fyr.

Hvordan lage bål

lage bålDet viktigste er helt klart å finne noe som er tørt. Uten det er det vanskelig uansett. På starten av turen titter jeg alltid etter noe tørr bark eller noe som lett kan fyres opp om jeg bare har en flamme. Jeg putter dette i en lomme som er ganske så vanntett, eller et sted i sekken hvor jeg vet det er tett for vann. Ting som tar lett fyr er helt tørt gress, eller bark. Det finnes mange andre ting også men dette funker helt klart best etter min mening.

Når det kommer til å lage bål nå er det noen ting du må huske på. Du må ikke stresse med å legge på ved når du først har flamme. Men la det ta godt med fyr før du begynner å legge på mer. I lommen, eller rundt halsen har jeg alltid ett tennstål. Og i sekken har jeg alltid noen tampong. Yes 🙂 Det brenner som bare det!! Dette er genialt å fyre opp med om det skulle være litt bløtt. Men om det er helt tørt, funker det fint med tørt gress. Tampongen må brettes ut så det blir som en bomullsdott. Da tar den fyr etter kun noen slag på tennstål.

Før jeg nå lager fyr/flamme gjør jeg ting klart med det jeg skal legge på. Tørre kvister på tre, eller nedfalls er fint å bruke. Har du en knis spikk gjerne dette litt opp sånn at du får litt tørr flis som du kan legge på når du får flamme. Dette brenner godt og lenge så du kan legger på større og større kvister.

  • Finn noe tørt. Gjerne bark eller noe gress til å fyre opp med.
  • Ha alltid en tampong i backup. Så om det er litt bløtt fyrer du opp med dette før du legger på barken
  • Når du har fått en god flamme. Legg på fliser du har spikket av en tørr kvist eller nedfall.
  • Nå skal flammen begynne å ta seg greit opp 🙂 Ikke strekk, legg på større og større ved etter hvert 🙂