Hvordan kan man jobbe i team?

Var innom svigers på en rask kaffe i dag, og han fortalte en god illustrasjon på hvordan man kan jobbe i team. Og det gjorde at jeg måtte grave frem noen gamle bilder hvor jeg selv også brukte denne illustrasjonen for å vise hvordan vi mener man burde jobbe. Dette var en metode jeg lærte fra min tid som leder i Lefdal, og nå har tatt med videre.

skjermbilde-2016-09-16-kl-11-34-32Først kan vi ta en titt på hvordan organisasjonskartet for en bedrift i dag menes burde være. Her har man en leder, og de «under» seg. Det er viktig å ha dette i en bedrift med tanke på fordelingen av ansvar og hvem som har de juridiske grunnlag for bestemmelse. Men er dette en riktig måte å kommunisere ut til de ansatte? Er et sånn at det er en leder på toppen av fjellet som ser ned på sine ansatte og styrer og forteller? Alle brikkene i selskapet er viktige. Noen har større roller, noen andre har mindre roller. Men satt sammen er det et stort maskineri som skal fungere! Uten den ene skruen i motoren, svikter alt.

Derfor liker jeg og sviger (Thor Egil Mortensen) å sammenligne med et hundespann. Nå gikk jeg ikke helt i dybden med hans tanker rundt det, men deler her mine tanker. Vårt organisasjonskart er helt anerledes…. I stede for at lederen ser «nedover», skal ha stå bak som en motivator i ha fult overblikk over veien fremover. Se utfordringer for selskapet, og se god løsninger. Og en gang i blandt må faktisk lederen gå foran i 10 meter med snø å vise veien for teamet sitt! Spannet er bygd opp av sine kvalifikasjoner, og for å bli en vinner  alle være med å dra sleden!

arbeidsmetodeAnalytikeren løper i front å ser i sporet etter farer og løsninger. Den har en god kommunikasjon med Leder som forteller hvilken vei den skal løpe. Fronten skal få motivasjon, og tilbakemeldinger fra lederen som faktisk står helt bakerst!

Motivasjonen ligger rett bak. Dette er de raske og kreative. De skal ha fokus på å holde tempoet oppe i hele spannet, og motivere alle bak seg. Samtidig som de gjerne jager de som er foran. Kanskje dette er selgeren/innkjøperen i selskapet?

Kraften sørger for å holde sleden i drift. Selv om de løper bakerst er det helt klart en viktig rolle. Uten dem hadde sleden stått stille i motbakkene! Dette er de som jobber hardt, får ting gjort og er fokusert og målrettet. Merkelig nok anser mange bedrifter disse som nederst på stigen, eller bakerst i rekken. Men det er faktisk de som står nærmeste leder. De kan ofte bli glemt, men merkes med en gang når de er borte! Aldri glem disse før du står i motbakken og alt stopper opp.

Lederen  sørger for at teamet er fornøyd, riktig med vann og mat. Motivere og gir alltid god energi inn i laget. Har overblikket over veien fremover, samtidig som den har god overblikk over laget sitt. Svikter en av hundene er det normalt å ta den ut av spannet å finne feilen, og noen ganger kan de få sitte noen mil i sleden for å hente seg inn igjen.

Vet ikke helt om dette var godt forklart, men har jobbet i forskjellige posisjoner i arbeidslivet, og med forskjellige arbeidsmetoder. Denne metoden skapte trivsel, godt team og ikke minst gode resultater!

Dette er ikke bare en metode som kan brukes i arbeidslivet. Kan brukes over alt 🙂 Hvem er din kraft hjemme? Ikke glem at det ligger mye arbeid bak en grundig vasket gulv 🙂 Sett pris på det som blir gjort! Og ikke sett minste mann som leder i sleden 🙂 Prøv også å se på venneflokken din. Du vil garantert kjenne igjen noen av disse rollene bare der når dere skal planlegge en fjelltur sammen. Hvem sørger for at alt er pakket? Hvem sitter i bilen og stresser for å dra?

Vil du vite mer om denne metoden, så ikke nøl med å ta kontakt. Dette var kun noen korte ord, om et stort og viktig tema!